Jövőre már döntőznének a Battai Buldogok

Author
KM
 | 
Battai Buldogok
2017.07.14.

Ötször nyertek bajnokságot, legutóbb 2013-ban a Battai Buldogok. A 2016/17-es szezonban negyedik lett a csapat, pedig a bronzmérkőzés szünetében még 13:10-re vezetett az Esztergomi Vitézek ellen. Százhalombattán volt, van és lesz is rögbis élet. Kendi Gézával, a klub elnökségi tagjával beszélgettem, aki nem mellesleg a Magyar Rögbi Szövetség elnökségének is tagja.

-          Azt tudjuk, hogy a Százhalombatta három játékost is adott a 15’s felnőtt válogatottba, Máthé Zoltánt, Pocskai Szabolcsot és Jung Szilárdot. De mennyire elégedett a bajnokságban elért negyedik helyezéssel?

-          El kell fogadnunk, hogy most egy reális eredmény született. A százhalombattai csapat nagyobb játékerőt képvisel, de nem tudtunk mit kezdeni az Esztergom gyors fiataljaival. A játéksebesség döntött. A következő bajnokságban viszont már az a cél, hogy a döntőbe jussunk. Szeretnénk beépíteni a csapatba a fiatal tehetségeinket, mint például Sztojka Renátót vagy Rácz Gábort. Azért azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a klub két éve egy nagy törést szenvedett, amikor a szponzoráció megszűnése miatt úgy döntöttünk, hogy nem indulunk el az elsőosztályban. Csak a másodikban. Viszont azt rögtön az első évben megnyertük, és visszakerülve az NBI-be, ez a negyedik hely nem rossz eredmény. Sok régi játékosunk visszajött, vállalta újból a játékot. Ugyanakkor a másodosztályban eltöltött év talán lelassította a csapatot.

-          Mikor alakult meg a százhalombattai rögbiklub?

-          1989-ben, amikor az Érdi Darazsakból kivált. Azt viszont hangsúlyoznám, hogy a Százhalombatta ma is a régió csapata, és a jövőben is ez kíván lenni, vagyis összegyűjteni a fiatalokat Érdről, Tárnokról, Martonvásárról, Diósdról. Jelenleg a százhalombattai utánpótlást az érdi Fogócska jelenti számunkra. Tóth Sándornak köszönet érte, aki egy iskolában 16 éves korukig szedi össze a gyerekeket. De mi szeretnénk saját edzővel is beszállni az utánpótlás-nevelésbe. Többszintű utánpótlást kívánunk építeni. A Battai Buldogok most csak az elsőosztályú férfi csapatot jelent. Nagyjából ötven fő, de talán nem a legjobb a fiatalok-idősek aránya. A kezdőcsapat negyven százalékát ugyanis a 40 év felettiek teszik ki, vannak még a 25-40 év közöttiek és a 20 esztendő alattiak. Az önkormányzatnak köszönhetően stabil a technikai hátterünk, ami azt jelenti, hogy létesítmény gondjaink nincsenek. A városi stadionban két pálya is van, nemcsak a hátsót, de a centert is használhatjuk mi, rögbisek. Továbbá van edzőterem, uszoda, minden feltétel adott. Az elnökünk Herczeg József, ő lelke a klubnak, a főszervezője. Korábban volt a Százhalombattának női csapata is, ők most a Tárnoki Vadmacskák.

-          Ön a mai napig játszik a Százhalombatta csapatában.

-          1995-ben kezdtem el rögbizni, egy iskolai toborzó alkalmával ismerkedtem meg a sportággal. Leváló vagyok, de szívesen átadnám már a helyem egy fiatalnak. Ezt mondtam már edzőnknek, Harmath Ákosnak is. A válogatottban háromnegyed játékos voltam, szélső. 2007-ben volt egy combcsonttörésem, pont a legrosszabbkor. Ekkoriban ugyanis szárnyalt a csapat. Ez a sérülés akadályozott meg abban is, hogy komolyabb szinten tudjak játszani. Amikor folytathattam a játékot, akkor a második csapattal megnyertük a másodosztályú bajnokságot, miközben az első csapat az NBI-ben szerzett aranyérmet. Amit annak idején játékban nem tudtam belerakni a közösbe, hogy még jobban szerepeljen az együttes, azt most a szervezésben szeretném beletenni. A válogatottnál pedig a tervek szerint az U18-as csapatnál segítem Richie Williams munkáját, míg Máthé Zoltán az U16-osoknál. Gépészmérnök vagyok végzettségemet tekintve. Jelenleg a Vodafone Magyarországnál dolgozom, mint hálózati fm üzemeltetési vezető. Bár a munkám Budapesten van, Százhalombattán nőttem fel és a rögbi is odaköt.