Mi a rögbi?

Fiúk és lányok egyaránt játsszák óvodákban, általános- és középiskolákban, valamint az egyetemeken. A rögbi az egyik leginkább befogadó képes és közösséget formáló sportág. Sokféle testalkatú és mentalitású ember játszhatja. Nagy létszámú csapatjáték, egy mérkőzésen a játékvezetéssel együtt félszázan vesznek részt /2×23 játékos léphet pályára /. Látványos és izgalmas sport: az eredménytől függetlenül az utolsó percig tart a lendület. Egyedülálló módón ötvöződik itt a keménység a könnyedséggel, hiszen a rendkívüli fizikai erőt és állóképességet igénylő – testi kontakttal járó – küzdelem egyben egy szellemes labdajáték is. A rögbis szemléletmódban a játék öröme, a minél jobb játékminőség elérése az elsőszámú szempont, ezt szolgálja minden szabály és intézkedés. Alapvetően a küzdelemre, a kitartásra, egymás segítésére, a közösségi életformára nevel. A mérkőzéseket mindig közös étkezés követi, ahol a pályabéli ellenfelek barátként tekintenek egymásra A rögbi 150 éves hagyománnyal bír, férfiak és nők is űzik, a 7-es változata már olimpiai sportág. 1995-ig amatőr státuszban tartotta a nemzetközi szövetség. Szerte a világon milliók – főleg a Brit Nemzetközösség országaiban – játsszák és alkotnak erős közösségeket.

 

​Változatok

Két fő változata van: az olimpiai 7-es rögbi és XV-ös rögbi.Az olimpiai rögbit hét játékos játssza csapatonként, a játékidő 2×7 perc. Ez a játékmód az olimpiai játékokon Rióban mutatkozik be 2016-ban, és a magyar válogatottak is indulnak a kvalifikációs selejtezőkön.A hagyományos változata a XV-ös rögbi, ahol 15-en vannak a pályán egy csapatban, a játékidő a felnőtteknél 2×40 perc, a junioroknál 2×35, a kadétoknál 2×20 perc.A rögbinek van full kontakt és ütközés nélküli változata is.

 

Folyamatos játék

Hasonlóan a futballhoz, a rögbi egy folyamatos játék, ahol a labda mindig mozgásban van. A játék csak akkor áll meg, ha a csapat pontot szerzett, vagy büntetést kapott. Azonban a labdarúgással ellentétben, a rögbiben az ütközések és fogások a játék elemi részei, és a meccs folytatódik a fogások után is.

 

Passzok

A rögbiben a labdát rúghatják is, de leginkább kézzel passzolják. A labdát oldalirányban és hátrafelé dobják a játékosok a csapattársuknak, aki futva halad előre. Ha előre dobják a labdát a támadók, akkor szabálytalanság történik és tolongást ítél a játékvezető a vétlen csapat számára.

 

​Pontszerzések

Célszerzés = 5 pont
Ez a támadás célja: a támadó csapat eléri az ellenfél célterületét és a játékos a labdát ott a földhöz érinti.

Jutalomrúgás = 2 pont
Ez az után következik, amikor a támadó csapat cél szerzett. A labdát a H-alakú kapu felső részébe kell juttatni. A rúgást a labda célba helyezésének pontjából induló, az oldalvonallal párhuzamosan futó vonalról, tetszőlegesen kiválasztott helyről kell elvégezni.

Büntetőrúgás = 3 pont
Ez akkor következik, mikor a csapat javára a játékvezető büntetőt ítélt, és a csapat kapura kívánja rúgni a labdát.

Drop rúgás /ejtett rúgás/ = 3 pont
A labdát nyílt játékban, a pálya bármely részén, bármikor kapura lehet rúgni, feltétele, hogy a rúgás előtt a labdát a földre kell ejteni.

 

​Tolongás

Ez a nem szándékos szabálytalanság után történik. A XV-ös rögbiben mind a két csapatból 8-8 játékos áll be a tolongásba, 3-an az első sorban, 2-en a másodikban, 3-an pedig a harmadik sorban kapaszkodnak össze. A válogatott tolongások súlya kb. 900 kg csapatonként. A két tolongás bölényszerűen összecsap, a labdát a vétlen csapat gurítja be az első sorok közé.

 

​Bedobás

Ez azután következik, hogy a labda elhagyta a játékteret az oldalvonalnál. A tolongás játékosok – merőlegesen az oldalvonalra – libasorban állnak fel, közöttük pedig folyosó alakul ki, ahová a labdát a vétlen csapat bedobja. A labda megszerzéséért a csapattársak – a lábát tartva – emelik fel ugró társukat, aki így 4 méterre is felemelkedhet.

 

hu_HUHU